VGN wil dagbesteding openen

Vanaf 11 mei mogen ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen tot en met 12 jaar, die geen leerplicht hebben of sinds begin maart niet meer naar de dagbesteding konden, hier weer naartoe. Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen zoals nu lijkt vanaf 1 juni weer naar de dagbesteding. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakte dit gisteren bekend in een handreiking. Dit meldt De Telegraaf. 

De aanleiding hiervoor waren de vele vragen van ouders van gehandicapte kinderen. Zij hoorden in de personferentie van premier Mark Rutte over de heropening van het (bijzonder) onderwijs niets over de heropening van de dagbestedingen voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Bestuursvoorzitter van de VGN Boris van der Ham: "Wij hebben veel vragen gekregen van bezorgde ouders en familieleden wat de versoepeling betekent voor de gehandicaptenzorg en in het bijzonder de dagbesteding en het logeren. Daarom hebben we een handreiking ontwikkeld."

Besmettingsrisico verstandelijk gehandicapte kinderen

De NVG laat zich wat betreft het besmettingsrisico op het coronavirus bij deze groep kinderen leiden door de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde. Die stelt daarover: "Bij een ’kwetsbaar’ kind lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen. Indien een ’kwetsbaar’ kind niet ernstig ziek wordt door andere virussen zal dit zeer waarschijnlijk ook niet zo zijn door het coronavirus."

Vanaf 11 mei kunnen de kinderdienstencentra volgens de richtlijn van de NVG weer open voor kinderen tot en met 12 jaar als de centra voldoen aan alle voorwaarden.

Door: Nationale Zorggids