Politie ervaart flink meer agressie

Agenten ervaren sinds de coronacrisis flink meer agressie en geweld door de toename van overlastmeldingen. Ook blijkt uit jaarcijfers over geweld tegen politieambtenaren dat de politie in 2019 meer dan tienduizend keer te maken had met agressie en geweld. Dit meldt het AD.

Aantal meldingen agressie en geweld

Zaken waar de politie in 2019 vaker mee te maken kreeg, waren onder andere: bespuugd worden en bekogeld worden met vuurwerk (94 keer tegenover 16 keer in 2018). Ook werden ze geconfronteerd met zware mishandeling (met 51 keer twee keer zo vaak als in 2018), fysiek geweld en zelfs poging tot doodslag (111 keer).

Angst voor besmetting met corona en gehoorschade

Incidenten die voorkomen neemt de politie zeer ernstig op. Zo werd een agent bespuugd door iemand die zei besmet te zijn met het coronavirus. De betreffende agent moest vervolgens thuis afstand houden van zijn zwangere vrouw uit angst voor besmetting. Een andere agent gaf aan gehoorschade te hebben overgehouden aan vuurwerk dat naar hem toe werd gegooid. Ruud Verkuijlen van de politie: "Het is absoluut verwerpelijk en wij nemen dit dan ook heel serieus."

Andere zaken waar politieagenten mee geconfronteerd worden, zijn: verwensingen, bedreigingen en fysiek geweld zoals krabben, bijten, slaan, schoppen of kopstoten. Als ze burgers ergens op aanspreken, kan het ineens misgaan. Ook mensen van wie ze het niet verwachten, kunnen uit impuls uithalen. 

Forsere straf dan taakstraf

Begin april dienden minister Dekker van Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een wetsvoorstel in waarin staat dat geweld tegen personen met een publieke taak, zoals politieagenten, fors aangepakt moet worden. De politie is hier blij mee, zo wordt het probleem ook onderwerp van het publieke debat.

Door: Nationale Zorggids