Normal_rolstoel_handicap

Artikel 19 van het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking net als ieder ander het recht hebben op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij. Het College voor de Rechten van de Mens ziet toe op de naleving van het VN-verdrag en biedt gemeenten nu een handreiking Zelfstandig wonen. Dit meldt Ieder(in).

Een belangrijk uitgangspunt van VN-verdrag Handicap is dat personen met een beperking altijd moeten worden betrokken bij besluitvorming die op hen betrekking heeft. Dit betekent voor gemeenten dat zij inwoners met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties moeten raadplegen en betrekken bij besluit- en beleidsvorming. Het doel van deze handreiking is om gemeenten handvatten te bieden die helpen om artikel 19 VN-verdrag handicap toe te passen in het gemeentelijk beleid. Op het gebied van bouwen en algemene toegankelijkheid en ook op het gebied van het aanbieden van zorg en ondersteuning.
 

Betrek alle leeftijdsgroepen

De handreiking volgt op een onderzoek door het College onder ouderen waarbij vooral ouderen met een beperking tegen veel problemen aanlopen. Maar de problemen rondom wonen treffen ook jongvolwassenen en mensen tussen de 30 en 60 jaar. Bij het bepalen van de gemeentelijk beleid is het belangrijk om alle mensen met een beperking in alle leeftijdsgroepen te betrekken.
 
 
Door: Nationale Zorggids