Gemeenten betalen oppas kinderen met beperking

Ouders van kinderen met een beperking zoals autisme of een handicap die een oppas nodig hebben, kunnen de hulp inroepen van Zorgoppas. Inmiddels hebben zeven Nederlandse gemeenten aangegeven mee te betalen aan deze dienst. Kosten voor een oppas blijven op deze manier voor ouders laag. Dit meldt RTL Nieuws. 

Oprichter van Zorgoppas Harm van Ballegooy merkte dat er voor ouders van kinderen met een beperking geen mogelijkheden waren als ze een keer en avondje uit wilden: "Door de coronacrisis kregen we tientallen extra aanvragen, ook van ouders in gemeenten waar we nog niet mee samenwerken." In zijn team werken enkele tientallen oppassen die vaak uit de zorg afkomstig zijn. 

Betaalbare oppas voor kinderen met beperking

De dienst werkt onder ander samen met de gemeenten van Amsterdam, Tilburg en Den Bosch. De gemeenten betalen mee als ouders via Zorgoppas hulp regelen. Voor ouders kost dit 7,50 euro per uur en voor de gemeente 14 euro. Hier komen nog wel maandelijkse kosten van een paar euro bij. De dienst blijft zo betaalbaar voor ouders. Van Ballegooy geeft aan dat de administratieve rompslomp rondom persoonsgebonden budgetten (pgb's) met hun systeem wordt vermeden omdat ze direct in contact staan met de gemeente. Dit maakt het een stuk makkelijker voor ouders om een oppas te regelen. 

Gemeente stelt budget voor Zorgoppas

Ouders kunnen zich melden bij Zorgoppas en daar wordt bekeken of er hulp geboden kan worden. Van Ballegooy geeft aan dat hij de gemeente van tevoren laat weten hoeveel ouders hij kan helpen. De gemeente stelt vervolgens een budget op waar Van Ballegooy mee kan werken. Voor gemeenten, die te maken hebben met financiële tekorten, kan het schelen in administratie en kosten om op deze manier met Zorgoppas te werken. Het bedrijf zelf zegt dat de vraag voor hun diensten groot is. Van Ballegooy: "Ik verwacht dit jaar een verdriedubbeling van mijn omzet, we gaan richting de 9 ton. Maar we groeiden sowieso al."

Samenwerking met bedrijven

Het bedrijf is op zoek naar nieuwe gemeenten om mee samen te werken, omdat ouders zonder die financiële steun zelf de volledige rekening moeten betalen. Samenwerkingen met bedrijven sluit Van Ballegooy ook niet uit. Medewerkers van verzekeraar Achmea kunnen bijvoorbeeld al via hun werkgever gebruik maken van de diensten van Zorgoppas. De dienst zoekt nog wel naar nieuwe medewerkers om het oppasteam aan te vullen. 

Door: Nationale Zorggids