Alternatief nodig voor mondkapje in ov bij beperking of medische aandoening

Reizigersvereniging Rover en belangenorganisatie Ieder(in) pleiten voor een uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen die door hun beperking of door een medische aandoening geen mondkapje kunnen dragen. Zij moeten zelf een passend alternatief kunnen kiezen. Reizigers met onder meer longproblemen of een fysieke beperking moeten het openbaar vervoer nu noodgedwongen mijden omdat zij geen mondkapje kunnen dragen. Dit meldt Ieder(in).

Veel meldingen over mondkapjes bij meldpunt Rover

In het meldpunt Corona en OV van Rover zijn veel meldingen binnengekomen van reizigers die om medische redenen geen voorgeschreven mondkapje kunnen dragen. Diverse beperkingen zoals spierziekten, beperkingen aan handen en armen of longproblemen kunnen het dragen van een mondkapje onmogelijk maken. In tegenstelling tot veel Europese landen, geldt in Nederland geen uitzondering op de mondkapjesplicht bij medische redenen. Reizigers met een schriftelijke doktersverklaring tegen het dragen van mondkapjes, krijgen dan ook nul op het rekest.
 

Maatwerk is nodig

Rover heeft samen met Ieder(in) de verantwoordelijke Ministeries gevraagd om een ontheffing van de mondkapjesplicht bij bijvoorbeeld een medische verklaring. “Iedereen moet een noodzakelijke reis met het openbaar vervoer kunnen maken, maar mensen die geen mondkapje verdragen zitten nu noodgedwongen thuis”, stellen Rover en Ieder(in). De organisaties pleiten ervoor dat mensen zelf een passend alternatief kunnen kiezen, zoals bijvoorbeeld een spatscherm.
 
Zo’n 60 procent van de meldingen in het Meldpunt corona en OV van Rover gaat over mondkapjes. Veel reizigers vinden het dragen van een mondkapje benauwend en naar. Anderen klagen juist over andere reizigers en ov-medewerkers die het kapje niet dragen.
 

Aangepast OV-protocol in de maak

Eerder trok Ieder(in) al aan de bel over het ontbreken van ene protocol voor toegankelijkheid in het ov. Momenteel zijn we in goed overleg met de vervoerders en het ministerie. Ieder(in) pleit er bij het ministerie voor dat toegankelijkheid in het protocol goed vastgelegd wordt, zodat mensen met een beperking ook in deze tijd op betrouwbaar en toegankelijk openbaar vervoer kunnen rekenen. Ieder(in) verwacht het aangepaste ov-protocol eind juni.
 
Door: Nationale Zorggids