CNV-onderzoek: werkgevers steeds lakser met coronaregels

Een op de vijf werkenden geeft aan dat zijn werkgever steeds lakser omgaat met de coronaregels. Bij werknemers in de industrie (29 procent), ICT (24 procent) en in de zorg (24 procent) is dit het hoogst, meldt vakbond CNV die Maurice de Hond onderzoek liet doen onder 2500 werkenden.

"Het aantal coronabesmettingen stijgt wereldwijd sneller dan ooit. Sinds 1 juli kwamen er 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen bij. In Spanje gingen twee regio's opnieuw in lockdown. Het gevaar is dus nog lang niet geweken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "In dit licht is het vreemd dat nu zoveel werkgevers lakser omgaan met coronaregels. We roepen hen op om zich te blijven houden aan de richtlijnen."

Bijna 1 op de 5 ondervraagden zegt in het onderzoek zich op het werk niet veilig tegen coronabesmettingen te voelen. Van degenen die bij landelijke overheid werken, voelt 29 procent zich onveilig. In de gezondheidszorg is dit 35 procent en in het onderwijs 21 procent.

Meest onveilig in gezondheidszorg

"Juist van de sectoren waarbij we het goede voorbeeld verwachten, voelen medewerkers zich het meest onveilig", zegt Fortuin. "Ook voor deze sectoren geldt dat de werkplek veilig moet zijn. Zeker gezien de zware verantwoordelijkheid die veel mensen in deze sector dragen. Tijd dat de overheid zelf een veilige werkplek garandeert."

CNV roept werkgevers op om zeker met alle vakantieterugkeerders de touwtjes weer strakker in handen te nemen.

Door: ANP