Normal_rolstoel_beperking_handicap

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat Nederland niet genoeg aandacht besteedt aan de rechten van mensen met een beperking tijdens de coronacrisis. In de huidige coronaprotocollen  ontbreekt de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, waardoor meedoen in de huidige maatschappij wordt bemoeilijkt. Dit meldt het Parool.

Coronaprotocollen schrijven bijvoorbeeld voor dat winkelende Nederlanders verplicht een mandje of winkelwagen mee naar binnen nemen. Maar iemand zonder armen kan dat niet. De verplichte looproute in winkels die met stickers wordt aangegeven, is niet gemaakt voor blinden. Plexiglas dat tussen shoppers en kassamedewerkers staat, houdt geluid tegen waardoor slechthorenden het lastig hebben bij de kassa. Het meldpunt Goed Toegankelijk van het College voor de Rechten van de Mens heeft 147 van dergelijke meldingen ontvangen van mensen met een beperking.

Toegankelijkheid in anderhalvemetersamenleving staat onder druk

In het VN-verdrag voor mensen met een beperking staat dat zij zelfstandig moeten kunnen participeren in de maatschappij. Belangrijk daarin is dat zij toegang hebben tot goederen en diensten. “De meldingen bevestigen dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de huidige ‘anderhalvemetersamenleving’ onder druk staat”, zegt woordvoerder Nacha Rakraki van het college.

Binnenkort zit het college onder meer met de overheid, MKB Nederland en een groep gedupeerden om de tafel om discriminatie van mensen met een beperking te voorkomen en coronaprotocollen aan te passen. 

Door: Nationale Zorggids