Week 34: testen, herbesmettingen en Nederlanders krijgen vaker kanker
Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: 'Supermarkten moeten strenger toezien op naleven coronaregels klanten'

Ieder(in) krijgt de afgelopen paar weken weer meer meldingen binnen over de drukte en het houden van onvoldoende afstand in supermarkten. Juist voor mensen met een hoger gezondheidsrisico is het belangrijk dat mensen zich aan de gedragsregels houden. 
 

Dinsdag: zorgmedewerker hoeven niet in quarantaine na vakantie in land met code oranje

Vakbond CNV Zorg & Welzijn maakt zich zorgen om zorgmedewerkers die na vakantie uit een ‘code oranje-land’ niet in quarantaine hoeven. Waar de ‘gewone’ Nederlander  meteen na thuiskomst in quarantaine moet, geldt dit niet voor zorgpersoneel. Een kwalijke zaak, aldus de vakbond op zijn website. 
 

Woensdag: Kamer wil teststraat Schiphol langer open

De capaciteit in de coronateststraat op Schiphol moet zó worden vergroot, dat alle reizigers uit risicogebieden daar kunnen worden getest. Ook moeten de openingstijden veel ruimer worden. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Momenteel kan de teststraat ongeveer 20 procent van de reizigers uit oranje en rode gebieden aan.
 

Donderdag: vier Nederlandse patiënten opnieuw besmet met corona

Van vier coronapatiënten in Nederland is vastgesteld dat zij zijn herbesmet met het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde woensdag drie herbesmettingen na berichtgeving door het nieuwsplatform Business Insider. Maandag had viroloog Marion Koopmans tegen de NOS al gerept van een patiënt die opnieuw was besmet met het coronavirus.
 

Vrijdag: Nederlanders hebben vaker kanker dan meeste andere Europeanen

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Nederland staat in de EU op de derde plek. Alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor. De hoge positie komt vooral doordat in Nederland veel darmkanker, melanoom en borstkanker voorkomen, evenals kankersoorten waarvoor roken een belangrijke risicofactor is, zoals slokdarmkanker, blaaskanker en longkanker.
 
Door: Nationale Zorggids