Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Wajongers die willen overstappen van de oude naar de nieuwe Wajong hadden hiervoor eerder de tijd tot 1 oktober 2020. Ieder(in) en de Landelijke Cliëntenraad hebben bezwaar gemaakt tegen die korte overstaptijd en UWV luisterde ernaar: een aanvraag tot overstap naar Wajong 2010 kan tot 30 november 2020 worden ingediend. Uitkeringsinstantie UWV gaat Wajongers ook actief op de overstapmogelijkheid wijzen. Dit meldt Ieder(in). 

Op 1 januari 2021 wordt de vereenvoudiging van de Wajong doorgevoerd. Het is daarna niet meer mogelijk om een overstap te maken van de oude Wajong (van voor 2010) naar de nieuwe Wajong (van na 2010). Overstappen kan voor werkenden financieel zeer voordelig uitpakken, stelt Ieder(in). Het kan leiden tot een aanvulling op het loon uit de Wajong tot het wettelijk minimumloon per maand en dat is vaak (flink) meer dat in deeltijd werken met de oude Wajong.

Bedenktijd

Een verzoek tot overstappen kan tot 30 november aanstaande worden ingediend. Er volgt dan een uitnodiging voor een gesprek met een arbeidsdeskundige die in dit gesprek toelicht wat de overstap betekent op financieel gebied en op het gebied van rechten en plichten. Daarna is er een bedenktijd van één week. Wie besluit over te stappen, krijgt dit met ingang van de eerste van de volgende maand gerealiseerd.

Overstappen loont soms niet

Wie werkt met een aanvulling van de oude Wajong (voor 2010) en een maatmanwissel heeft, dan is het waarschijnlijk niet lonend om over te stappen. Ook is het voor niet-werkenden niet voordelig en ook niet voor mensen die werken maar minder verdienen dan 20 procent van het wettelijk minimumloon.

Door: Nationale Zorggids