RIVM waarschuwt voor kans op smog door ozon in grote delen Nederland

Vandaag is er in grote delen van Nederland kans op smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dinsdagavond verdwijnt de smog en ook de volgende dagen is de luchtkwaliteit weer beter. Dit meldt het RIVM.

Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.
 

Ozonverwachting komende dagen

Het RIVM verwacht alleen voor dinsdag 15 september smog. Op woensdag draait de wind naar het noorden en wordt het koeler. Hierdoor zal de ozonconcentratie afnemen en verwacht het RIVM geen smog.
 

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.
 

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon

In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union  -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.
 
De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Deze waarde wordt naar verwachting niet bereikt. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen.
 
Door: Nationale Zorggids