Normal_rolstoel_beperking_handicap

Onlangs heeft vakbond FNV met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gesproken over een zogeheten cao Participatiewet. De tijd dringt, vindt de vakbond, die wil dat de cao er dit najaar komt. Dit meldt FNV. 

“We zijn blij dat we nu eindelijk met elkaar om tafel zitten om voor deze mensen goede afspraken te maken in een cao”, zegt Peter Wiechmann, bestuurder van FNV Sociale Werkvoorziening. “Want voor hen zijn arbeidsvoorwaarden als hun loon, pensioenen, hoe lang ze moeten werken, verlof of opleidingen en ontwikkeling helemaal niet of maar mondjesmaat geregeld.”

Verder praten in oktober

Wiechmann wil wel meteen de verwachtingen temperen. “Die cao is er natuurlijk nog niet. In deze onderhandelingsronde hebben we onze voorstellen bij elkaar neergelegd, in oktober praten we verder. Dan moet duidelijk worden of we ook echt kunnen komen tot een goede cao.”

Nog een lange weg te gaan

Volgens hem is er nog een lange weg af te leggen. “We moeten komen van het zeer karige pakketje arbeidsvoorwaarden dat de werknemers nu he’bben tot een cao waarin dingen zijn geregeld waar ze ook écht iets aan hebben. Zij krijgen nu soms niet eens een vergoeding voor hun woon-werkverkeer.

Lappen wet aan hun laars

Wiechmann: “Bovendien krijgt een deel van de werknemers niet waar ze volgens de Wet arbeidsmarkt in balans recht op hebben. Die regelt dat voor mensen in payrollconstructies de cao geldt van de inlenende werkgever. In afwachting van de cao Participatiewet lappen nogal wat sociaal werkbedrijven en gemeenten dit aan hun laars. De werknemers krijgen dan niet het loon of de andere arbeidsvoorwaarden van de inlenende werkgever.”

Probleem dreigt groter te worden

Dit probleem dreigt alleen maar groter te worden. “Nu geldt er nog een uitzondering voor pensioen, maar vanaf 1 januari 2021 moet ook dat goed worden geregeld. De tijd dringt dus: die cao Participatiewet moet er dit najaar komen.”

Door: Nationale Zorggids