Normal_vaccineren_inenten_prik

Mensen met een beperking, chronische aandoening of een verhoogd gezondheidsrisico moeten de mogelijkheid krijgen met voorrang op corona gevaccineerd te worden, net als mensen uit de zorg, onderwijs en andere vitale beroepen. Daartoe doen de Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind een oproep aan het kabinet. Dit meldt Ieder(in). 

Veel mensen met een beperking of chronische ziekte leven al maanden in isolement om een besmetting te vermijden. Zij kunnen in afwachting van een vaccin niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijks leven. Daarom moeten zij als eerste de mogelijkheid krijgen gevaccineerd te worden, zodra er een vaccin beschikbaar komt dat aantoonbaar veilig is voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico.

Griepprik als voorbeeld

De koepelorganisaties en veel van hun leden willen dat een coronavaccin op een vergelijkbare manier beschikbaar komt als de griepprik. De griepprik wordt aangeboden aan ouderen en mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Dat zou ook moeten gelden voor een coronavaccin, schrijven de organisaties in het manifest ‘Voorrang vaccinatie’. Daarnaast willen ze dat ook mantelzorgers en naasten in aanmerking kunnen komen om met voorrang gevaccineerd te worden tegen corona.

Manifest steunen

Wie vragen heeft of met zijn of haar gehandicapten- of patiëntenorganisatie dit manifest ook wil steunen, mailt hiervoor naar de Patiëntenfederatie Nederland (emailadres: m.degouw@patientenfederatie.nl).

Door: Nationale Zorggids