Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Het CAK heeft een aantal goede stappen gezet om de uitvoering van de wettelijke taken op orde te krijgen. Het CAK is echter nog niet ‘in control’ voor de rechtmatige uitvoering van zijn taken. Dat blijkt uit de toezichtsrapportage over het jaar 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 

Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor hun zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook betaalt het CAK namens de zorgkantoren de zorgaanbieders die langdurige zorg geleverd hebben. De NZa houdt in de gaten wat de gevolgen zijn voor de fondsen, de zorgaanbieders en burgers. En kijkt daarbij met name of het CAK maatwerk levert om cliënten te helpen, ook als cliënten in betalingsproblemen komen.

Processen verbeteren

Het CAK zet sinds enige tijd een verbetertraject in om de processen te verbeteren. De NZa volgt dit intensief en ziet erop toe dat het CAK toewerkt naar het ‘in control’ komen. De Zorgautoriteit ziet dat het CAK in 2019 en de eerste helft van 2020 opnieuw een aantal stappen heeft gezet. Maar het CAK heeft de beoogde ‘in control’ situatie voor de rechtmatige (en doelmatige) uitvoering van zijn wettelijke taken nog niet volledig bereikt.

De constatering is dat het CAK in de noodzakelijke verbeteringen een onderscheid maakt in punten die op de korte termijn en op de (middel)lange termijn uitgevoerd kunnen worden. Daarom zijn nog niet alle verbeterpunten in de uitvoering gerealiseerd.

Prioriteitenlijst

Het CAK heeft een aantal processen structureel anders ingericht om te voorkomen dat onnodige vertragingen of fouten ontstaan in de administratie. Vervolgens wil het CAK aan de hand van een prioriteitenlijst met realistische deadlines de verouderde ICT vervangen. Die ICT-omgeving is nu niet goed genoeg waardoor soms achteraf nog correcties moeten plaatsvinden voor cliënten.

Achterstand eigen bijdragen

Bij het opleggen van de eigen bijdragen voor Wmo-cliënten is een achterstand opgelopen. Dit leidt tot stapelfacturen. Gemeenten krijgen hierdoor later dan gebruikelijk hun inkomsten. Het CAK verwacht dat aan het eind van 2020 alle Wmo-cliënten hun beschikkingen en facturen over 2020 hebben ontvangen. Het CAK heeft mensen die dit treft hier van te voren over geïnformeerd en biedt betalingsregelingen aan.

Door: Nationale Zorggids