Normal_pexels-marcus-aurelius-4064229

De organisaties LSR en KansPlus hebben samen een handreiking over medezeggenschap gepubliceerd over wat lokale cliënten- en verwantenraden in de gehandicaptenzorg kunnen betekenen in de coronacrisis. Dit meldt Ieder(in). 

Het is belangrijk dat op locatieniveau cliënten en naasten meedenken over lokale coronamaatregelen. Lokale cliënten- en verwantenraden spelen daarin een belangrijke rol. Zij staan dichtbij cliënten en hun naasten. Daardoor hebben ze goed zicht op wat de coronamaatregelen betekenen voor het dagelijks leven van cliënten en naasten.

De handreiking geeft onder andere informatie en advies over het maken van afspraken met de locatiemanager, het toetsen van de coronamaatregelen (bijvoorbeeld als het gaat om kwaliteit van leven, en het regelen van hulp en ondersteuning. Hierbij kan het gaat om digitaal vergaderen en contact houden met de achterban. 

De handreiking van Kansplus en de LSR helpt niet alleen lokale cliënten- en verwantenraden om (beter) om te gaan met het voortduren van de coronacrisis. Ook voor centrale cliënten- en verwantenraden, zorgprofessionals en managers is het een nuttig document. Ook zij vervullen immers een rol in het behartigen van de belangen van cliënten op locatie.

Door: Nationale Zorggids