Normal_computer

SPOT Groningen heeft op hun website de informatie over toegankelijkheid vernieuwd en komt daarmee tegemoet aan het VN-Verdrag Handicap. “Wij zijn er voor iedereen die open staat om de wereld van podiumkunsten te ontdekken. We vinden het belangrijk dat onze voorstellingen en concerten toegankelijk zijn en dat iedereen de informatie op onze website gemakkelijk kan lezen en gebruiken,” schrijft SPOT. Dit meldt de gemeente Groningen 

 

Het is misschien wat onopgemerkt gebleven, een aanpassing in de marge van een website. Nieuwe tekst achter de reeds bestaande link: toegankelijkheid. Niet iedere bezoeker van de website van SPOT Groningen, de organisatie achter de Oosterpoort en de Stadsschouwburg, zal op deze pagina terecht komen. Maar, degene die dit stukje wél bezoekt, kan vaak niet zonder. Met handige tussenkopjes in een makkelijk te lezen lettertype staat per doelgroep beschreven wat SPOT voor de bezoeker kan betekenen. Er zijn inductielussen beschikbaar, waarmee je hetzelfde signaal krijgt als bij een ringleiding, staat er onder het kopje: voor mensen met een auditieve beperking. Voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een psychische handicap is het mogelijk om van tevoren hulp aan te vragen voor het halen van een drankje.

Twee miljoen mensen met een beperking

Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat zo’n twee miljoen inwoners van Nederland leven met een beperking. Zij zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Gewoon meedoen is voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Sinds 14 juli 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag onderstreept de rechten van personen met een handicap en verplicht gemeenten om bij het maken van beleid dit verdrag geleidelijk te verwezenlijken.

Iedereen

Met de nieuwe informatie op de website geeft SPOT gehoor aan die ambitie, maar hier blijft het niet bij. SPOT wil er met haar Toegankelijkheidsbeleid voor zorgen dat barrières zoveel mogelijk worden weggenomen zodat participatie in de culturele sector voor iedereen mogelijk is. “Als onderdeel van de gemeente hebben wij de rol om er voor iedereen die naar het theater of een concert wil te zijn,” vertelt Renate. “Daarnaast geloven we dat wij als culturele instelling een verbindende functie in de samenleving hebben. Wij geloven dat podiumkunsten ook een middel zijn om polarisatie tegen te gaan of om met andere ogen naar jezelf of andere te kijken. Juist hierom willen wij dat iedereen de mogelijkheid heeft om naar het theater of een concert te gaan.”

Kadernota cultuur

De wens van SPOT om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken sluit naadloos aan bij de ambitie van de gemeente. In de Kadernota cultuur 2021-2028 staat: In de gemeente Groningen is kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk. “Wij bedoelen hiermee dat de gemeente graag ziet dat alle inwoners zich thuis voelen bij kunst en cultuur,” vertelt beleidsadviseur cultuur Annemarie van der Molen. “Veel mensen denken dat kunst en cultuur alleen voor een bepaalde groep mensen is. Wij willen laten zien dat kunst en cultuur voor iedereen is en wij vragen aan al onze instellingen daar oog voor te hebben. 

Door: Nationale Zorggids