Normal_treinstation

Houd vast aan de eerder uitgesproken ambitie van de Tweede Kamer voor een nieuw en beter Besluit toegankelijkheid ov. Zorg dat dit proces een goed einde krijgt en dat er een VN-verdrag waardig besluit komt. Dat vragen Ieder(in), de Oogvereniging, WijStaanOp!, Coalitie voor Inclusie, Spierziekten Nederland, Dwarslaesie Nederland en de KBO-PCOB aan demissionair staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Dit meldt Ieder(in). 

Vorig jaar heeft de commissie de motie van het lid Van der Graaf c.s. over toegankelijkheid van het vervoer als basisvoorziening breed omarmd. Het plan was dat er eind 2020 een bestuursakkoord zou liggen dat als basis zou dienen voor een nieuw en beter besluit toegankelijkheid ov. Door de complexiteit van de materie en het brede belangenveld werd al snel duidelijk dat de aanpassing van huidige besluit toegankelijkheid niet voor eind 2020 zou komen.

Vertraging door knelpunten

Sommige maatregelen vragen een investering en zorgen daarmee voor financiële knelpunten. Zo is er de vurige wens om alle bushaltes in Nederland toegankelijk te maken, alle treinen van toiletten te voorzien, te zorgen voor reisassistentie voor mensen met een visuele beperking en om de buurtbus toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. Met de val van het kabinet heeft de demissionair staatssecretaris aangegeven dat ze eventuele besluiten in dit traject zal overlaten aan haar opvolgster.

Grijp kans voor succesvol vervolg

Daarom vragen de organisaties de nieuwe Kamercommissie om de eerder uitgesproken ambitie in dit traject vast te houden. Grijp bij de vorming van het nieuwe kabinet de kans om de juiste voorwaarden te creëren voor een succesvol vervolg van dit traject. Onderdeel van deze voorwaarden is in ieder geval prioriteit tot uitvoering na de vorming van een nieuw kabinet met een toereikend uitvoeringsbudget.

Door: Nationale Zorggids