Normal_rolstoel_beperking_handicap

Belangenbehartiger Ieder(in) voor mensen met een beperking is blij dat er weer versoepelingen mogelijk zijn, maar vraagt het kabinet om oog te houden voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Voorkom dat deze groepen achterop raken terwijl de samenleving weer opengaat, roept Ieder(in) op aan de Tweede Kamerleden en het kabinet, die vandaag over de versoepelingen praten. Dit meldt Ieder(in). 

Vanaf 26 juni gaat de samenleving snelle versoepelingen tegemoet, waarbij de anderhalve meter afstand de belangrijkste norm blijft. Voor de meeste mensen is de heropening een opluchting en een belangrijke stap naar normalisering, maar er zijn ook gezinnen met mensen met een kwetsbare gezondheid die nog niet gevaccineerd zijn of niet gevaccineerd kunnen worden. Zij zien zich nu ook geconfronteerd met veel onzekerheid over hun veiligheid, onder meer vanwege de Delta-variant van het virus. Velen zullen nog voorzichtiger worden. Er is een reëel risico dat zij zich uit angst voor besmetting verder terug trekken, aldus de belangenbehartiger.

Deelname aan heropende samenleving

Ieder(in) vraagt het kabinet en de Tweede Kamer scherp oog te blijven houden voor mensen met een kwetsbare gezondheid, onder wie veel mensen met een beperking of chronische aandoening. Juist tegen de achtergrond van de versnelde versoepelingen is het nodig om alert te zijn op wat zij nodig hebben om zo veel als mogelijk het gewone leven op te pakken. En op gelijke voet deel te kunnen nemen aan de heropende samenleving.

Behoud het goede van de maatregelen

“Schaf daarom niet alle maatregelen zonder meer af en behoud de vormen van ondersteuning die heel waardevol bleken. Zoals de mogelijkheid tot onderwijs op afstand en oplossingen voor mensen om hun werk aan te passen wanneer dat nodig is vanwege een gezinslid met een verhoogd risico. Er zijn immers nog steeds mensen die niet gevaccineerd zijn en mensen die niet gevaccineerd kunnen worden”, schrijft Ieder(in) in de brief.

Door: Nationale Zorggids