Normal_pexels-christopher-187497

Risico op allergische reacties, verstikkingsgevaar, gevaar op verwondingen, duur en niet veilig voor warme dranken. Een paar redenen waarom mensen met een beperking en chronisch zieken plastic rietjes nodig hebben in hun leven. Dankzij plastic rietjes kunnen ze eten, medicijnen innemen en een sociaal leven hebben. Maar sinds 3 juli is er in Nederland een verbod op wegwerpplastic, waar ook plastic rietjes onder vallen. Ieder(in) trok eind juni aan de bel, want wat moeten mensen met een beperking nu?

Voor bepaalde groepen mensen met een beperking en/of chronische ziekte is het verbod op wegwerpplastic, specifiek het verbod op plastic rietjes, heel gevaarlijk. Mensen die veel op bed moeten liggen, kunnen alleen met een rietje veilig, zelfstandig drinken. Mensen met een spierziekte, dwarslaesie of bindweefselaandoening kunnen geen glazen of bekers optillen en hebben dus een rietje nodig. Net als mensen met spasmen of mensen zonder handen of vergroeide handen.

Deze groep mensen behoudt een deel van hun zelfstandigheid door plastic rietjes te gebruiken bij het eten en drinken. Verdwijnt dit rietje, dan is het alternatief hulp van iemand anders die ze te eten of drinken geeft. Bovendien kan het verdwijnen van het plastic rietje heel gevaarlijk zijn. “Je krijgt een hoeveelheid vocht in je mond gegoten en moet maar zien dat je die op tijd wegslikt. Dat geeft een groot risico op verslikken, wat kan leiden tot een mogelijk levensgevaarlijke longontsteking”, zegt Spierziekten Nederland tegen One World.

Waarom andere soorten rietjes gevaarlijk zijn

Ja, er zijn metalen, papieren, glazen, bamboe en siliconen rietjes, maar die zijn simpelweg te gevaarlijk, te duur of onbruikbaar. Een metalen rietje kan bijvoorbeeld leiden tot allergische reacties, verwondingen, verbranding en is bovendien allerminst flexibel. Papieren rietjes zijn ook niet buigbaar, leiden tot verstikkingsgevaar en zijn niet bruikbaar bij warme dranken.

In onderstaande tabel, gemaakt door een persoon met een beperking (https://twitter.com/rollwthepunches/media), is te lezen welke gevaren gepaard gaan met welke soorten rietjes.

Tabel gevaren rietjes van https://twitter.com/rollwthepunches/media

De toekomst van plastic rietjes

Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om álle plastic in de ban te doen, mogen plastic rietjes toch blijven bestaan. Mits zij een Europees CE-keurmerk hebben. Er zijn echter nog geen producenten die rietjes met een CE-keurmerk kunnen of mogen maken, waardoor er alsnog een groot tekort aan deze rietjes is. Belangenvereniging Ieder(in) deed laatste de oproep aan iedereen die nuttige tips heeft, om deze met de hashtag #TipEenRietje te delen op Facebook en Twitter. Er blijken maar weinig opties te zijn, want de drie meest genoemde reacties waren dit: 

  • Veel mensen laten weten voor 3 juli rietjes te hebben opgekocht voor mensen met een beperking
  • Anderen hebben nog rietjes op voorraad en bieden deze aan, aan mensen met een beperking
  • Wie op Amazon op plastic rietjes zoekt, kan deze daar kopen. Twitteraars bieden mensen met een beperking aan om deze rietjes voor ze te betalen. Een goedkoper alternatief dat genoemd wordt is AliExpress.

Zoek je dus nog rietjes? Kijk dan eerst op Twitter en misschien kan iemand je voorzien van een klein voorraadje. Hopelijk kunnen producenten snel aan de slag mét CE-keurmerk zodat plastic rietjes straks iets meer beschikbaar zijn dan nu.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Twitter, Ieder(in), One World