Normal_hntonbeperkt

Het Nationale Theater maakt met HNTonbeperkt theater toegankelijk voor mensen met een beperking. Door aanpassingen te maken wordt theaterbezoek mogelijk voor mensen die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. Sinds het pilotjaar in 2018 is er met hulp van Bartiméus Fonds, HandicapNL, experts en ervaringsdeskundigen veel kennis opgedaan. Met twee online inspiratiepagina’s deelt Het Nationale Theater nu die kennis met andere theaters en gezelschappen. Er is een pagina met kennis over bezoek van doven en slechthorenden en een ander over blinden en slechtzienden. Dit meldt Het Nationale Theater.

Voor de circa één miljoen mensen met een zintuigelijke beperking in Nederland, is bezoek aan een theater niet vanzelfsprekend. Met de juiste aanpassingen kunnen mensen met een beperking theater alsnog volwaardig beleven. Met audiodescriptie, gebarentolken en de juiste plek in de zaal worden veel drempels weggenomen.

Starten met een voorsprong om theaterbezoek toegankelijk te maken

Om ook andere theaters te stimuleren toegankelijk te zijn, heeft Het Nationaal Theater een tweetal inspiratiepagina’s gemaakt. Ze helpen theaters de juiste terminologie te gebruiken, verwijzen door naar relevante kennisorganisaties, geven tips voor relevante cursussen en bieden handige checklists. Met deze pagina’s starten theaters met een voorspong wanneer zij zelf aan de slag gaan om voorstellingen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ze bieden de antwoorden op veel vragen waar je tegenaan loopt. HNTonbeperkt heeft deze vragen sinds de start in 2018 ook gehad en deelt nu graag de antwoorden met andere theaters.

Checklists en praktische voorbeelden helpen theaters op weg

Er wordt ingegaan op hoe je blinde bezoekers aanspreekt, waar je op moet letten als je een audiodescriptieset aanschaft en hoe je daarmee werkt, wat voor soort gebarentolken er zijn en hoe het werkt met onder- en boventiteling. Theaters die extern hulp willen bij het toegankelijk maken van voorstellingen worden in contact gebracht met de juiste organisaties. Bijvoorbeeld Theater met Tolk voor gebarentolken of met Komt het zien! voor audiodescriptie. Verder bevatten de pagina’s veel goede voorbeelden uit het veld.

Inspiratiepagina’s

De inspiratiepagina’s zijn mogelijk gemaakt door Bartiméus Fonds en HandicapNL. De pagina’s zijn voortdurend in beweging en worden iedere keer aangevuld. De wens is om meer inspiratiepagina’s te maken, bijvoorbeeld over digitale toegankelijkheid en hoe je voorstellingsbezoek prikkelarm kunt maken.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Het Nationale Theater