Normal_rolstoel_beperking_handicap

Welke gemeente is de meest toegankelijke gemeente van Nederland? Het Superteam van makers en ervaringsdeskundigen heeft, in een reis kriskras door Nederland, de twaalf halve finalisten bezocht van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ze namen de toegankelijkheid onder de loep in Beek, Stein, Rotterdam, Westland, Waalwijk, Oude IJsselstreek, Sint Anthonis, Meierijstad, Noordenveld, Hardenberg, Harderwijk en Zwolle. Dit meldt Ieder(in). 

Per gemeente is er een korte video gemaakt, waarin de leden van het Superteam - bestaande uit Deborah Cameron, Wirin Jewlal, Zjos Dekker, Mari Sanders en Eva Eikhout - spreken met de verantwoordelijk bestuurder. Deze stuurde hen op pad naar verschillende plekken in de gemeente. Hier spraken ze met ervaringsdeskundigen en zagen ze op welke manier de gemeente bijdraagt aan betere toegankelijkheid.

De twaalf reportages zijn te zien op www.meesttoegankelijkegemeente.nl.

Meer dan fysieke toegankelijkheid

De verkiezing voor de meest toegankelijke gemeente gaat over meer dan de fysieke omgeving. Het gaat ook over de mogelijkheden voor toegankelijk onderwijs, passend werk, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer. Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen en daarom doen ook alle gemeenten automatisch mee aan de verkiezing. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt.

Stemmen tot en met 29 augustus

De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Iedereen in Nederland kan stemmen op de gemeente die in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. Wie verdient die stem? Stemmen kan hier

Na twee publieksrondes kiest een jury op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, de uiteindelijke winnaar.

Door: Nationale Zorggids