Normal_ehealth

Het tekort aan medewerkers in de zorg is een probleem. Ook het coronavirus blijft een grote impact houden; nieuwe pieken moeten worden opgevangen en dat betekent ook dat er meer personeel nodig is. Er moet daarom gekeken worden naar slimme oplossingen als e-health en andere technieken, zegt Henk Herman Nap, onderzoeker e-health bij Vilans. Hij reageert hiermee op de podcast Voorzorg met Alex Friedrich die zegt Nederland de zorgcapaciteit met 20 procent moet uitbreiden. Dit meldt ANP Expert Support. 

 

Vilans presenteerde in april het rapport ' Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg ’ aan het Ministerie van Volksgezondheid. In het rapport worden verschillende arbeidsbesparende technieken beschreven die een groot aantal arbeidsuren kunnen besparen in de langdurige zorg. "Zo kun je bijvoorbeeld een medicijndispenser gebruiken die het mogelijk maakt om medicijnen en doseringen op afstand vrij te geven. Hiermee zorg je dat een wijkverpleegkundige minder vaak langs hoeft te komen", legt Nap uit. 

"Andere tijdwinst is te behalen door leefstijlmonitoring te gebruiken. Daarmee krijgt een zorginstelling inzicht in het leefpatroon van alleenwonende cliënten met bijvoorbeeld dementie. Een netwerk van sensoren in de woning volgt de beweging van de cliënt en hiermee krijgen zorgmedewerkers een indicatie van mogelijk gevaarlijke situaties. Zij kunnen daar dan weer aandacht aan besteden door bijvoorbeeld balanstrainingen te geven."

Niet spreken van tijdsbesparing

Maar eigenlijk is tijdsbesparing een lelijke term, zegt Nap. "We moeten eerder spreken van arbeidondersteunende technieken. Het gaat namelijk om een verandering in de manier van werken. Technologie moet nooit iets zijn wat je naast je werk er extra bij doet, zorgprofessionals hebben daar helemaal geen tijd en ruimte voor. In plaats daarvan moet het vooral een extra steun zijn die de werkzaamheden gemakkelijker maakt."

"We hebben twee grote opgaven de komende tijd. Aan de kant de waardebepaling; dus kijken welke technieken goed werken en wat moeten we doen om dit financieel rond te krijgen. En aan de andere kant verandermanagement, het anders leren werken. Tot nu toe worden technologische oplossingen nog mondjesmaat ingezet. We willen graag dat de innovaties onderdeel worden van de structurele visie vanuit de zorgverzekeringswet en de wet langdurige zorg."

"We hebben de verschillende technologieën en nu is het een kwestie om op een lijn te komen met zorgkantoren en financiers. Mijn hoop is dat dit de komende maanden gaat lukken. Het is namelijk geen vijf voor twaalf meer, het is al veel later."

Door: Nationale Zorggids