Normal_stethoscoop_arts_dokter

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat een speciale slikstoel voor kinderen met slikproblemen. De stoel zorgt voor betere ondersteuning aan deze kinderen en een passend voedingsadvies. Inner Wheel Groningen-Oost leverde een belangrijke financiële bijdrage om deze stoel in gebruik te kunnen nemen. Dit meldt het UMCG. 

Het Groningse universitaire ziekenhuis behandelt baby’s en kinderen met slikproblemen, veroorzaakt door bijvoorbeeld spierziektes, syndromen, hersenbeschadiging of hartproblemen. Longontstekingen ontstaan bij deze kinderen vaak doordat ze zich vaak verslikken, maar dat is vaak niet duidelijk. Ouders weten ook niet welk eten of drinken ze hun kinderen veilig kunnen geven, zodat ze zich minder vaak verslikken. Regelmatige verslikkingen in het eigen speeksel zorgen er soms voor dat een kindje vaak ziek is of moeilijk ademt.

Slikvideo in slikstoel

Om kinderen en ouders van passend advies te voorzien, maakt een team van kinderlogopedisten slikvideo’s (met een röntgencamera). Omdat kinderen met slikproblemen vaak in een rolstoel zitten, is het moeilijk om deze video’s op een gewone stoel te maken. Kinderen moeten geregeld op schoot, maar dat betekent wel dat ouders ook bestraald worden. En daarom is de slikstoel in het leven geroepen voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Een bijpassend kuipje maakt de stoel ook geschikt voor de allerjongsten.

Door: Nationale Zorggids