Normal_coronavaccinatie__coronaprik__boosterprik

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ‘Europa nadert mogelijk einde pandemie’

De Omikron-variant heeft de Covid-19-pandemie in een nieuwe fase gebracht en zou deze in Europa kunnen beëindigen, zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel.”

Dinsdag: gevaccineerden die ook besmet zijn geweest hebben ‘extreem hoge’ afweer

Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. Hoe dat zit, lees je hier.

Woensdag: kinderen met corona ter observatie naar ziekenhuis

Een deel van de jonge mensen die nu in het ziekenhuis liggen vanwege een coronabesmetting is opgenomen ter observatie.  In de groep 0 tot 9-jarigen is een stijging van het aantal opnames te zien. Dat gaat volgens Van Dissel in de praktijk om "zeer jeugdigen, die ter observatie worden opgenomen omdat men toch zo voorzichtig mogelijk wil zijn."

Donderdag: Omikron-variant van het coronavirus heeft twee subvarianten

De Omikron-variant van het coronavirus heeft een hoofdvariant en twee subvarianten. BA.1 is de hoofdversie van Omikron en BA.2 en BA.3 zijn de subversies. Welke versie dominant is en wat het betekent dat er andere versies zijn, lees je hier.

Vrijdag: coronapillen goedgekeurd, maar voorschrijven duurt nog even

Het kan nog een tijd duren voor de coronapillen van Pfizer daadwerkelijk voorgeschreven kunnen worden aan patiënten, zo laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) weten. Huisartsen en andere medisch specialisten moeten eerst een zogenoemde behandelrichtlijn voor het middel opstellen.

Door: Nationale Zorggids