Contant betalen moet mogelijk blijven voor senioren, blinden en slechtzienden

Vrijdag 8 april heeft de minister van financiën het Convenant contant geld aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit convenant tussen de grootbanken, waardevervoerder Brinks, Geldmaat, DNB, Retailbranches in het MKB, Ieder(in), Oogvereniging, Consumenten en de seniorenorganisaties heeft tot doel om de beschikbaarheid van contant geld de komende jaren veilig te stellen. Het gaat daarbij onder meer om het kunnen pinnen (aantal pinautomaten), het accepteren van contant geld door winkels en de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht bij consumenten en MKB. De afspraken gelden in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. Dat meldt Ieder(in). 

Ieder(in) vindt dat contant geld als betaalmiddel algemeen beschikbaar moet blijven. Contant geld is voor verschillende groepen mensen namelijk de enige manier om zelfstandig betalingen te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan blinde of slechtziende mensen voor wie digitale middelen zoals betaalterminals in winkels niet werken. Ook is contant geld een van de weinige terugvalopties als digitaal betalingsverkeer niet mogelijk is door bijvoorbeeld een internetstoring.

Afspraken in het convenant

De banken die het convenant hebben getekend hebben toegezegd dat de tarieven voor gebruik van contant geld de komende 13 maanden niet verhoogd worden. Ook start dit jaar een onderzoek naar de mogelijkheden om de beschikbaarheid en bekostiging van contant geld ook op langere termijn te behouden. Op basis van dit onderzoek zal de minister van Financiën naar verwachting begin 2023 een advies uitbrengen aan de Tweede Kamer.

Door: Nationale Zorggids