Ieder(in) schrijft brief aan Kamer over risico’s voor kwetsbare mensen door corona

Onlangs zijn alle coronamaatregelen versoepeld. De nadruk ligt steeds meer op de eigen verantwoordelijkheid en een zelftest in plaats van een GGD-test is de norm. Het beeld dat volgens belangenvereniging Ieder(in) nu ontstaat is dat het virus weg is en de dreiging voorbij is. Terwijl er een grote groep mensen is voor wie corona nog steeds grote gezondheidsschade kan opleveren. Ieder(in) vraagt de Tweede Kamer en het kabinet om de reele zorgen van deze mensen serieus te nemen en hen beter in staat te stellen zichzelf te beschermen. Dit meldt Ieder(in). 

Voor veel mensen is het weer volledig opengaan van de samenleving na corona een bedreiging voor hun gezondheid, benadrukt Ieder(in). Daarbij gaat het bijvoorbeeld over mensen die vanwege hun aandoening of beperking geen vaccinatie kunnen krijgen of bij wie een vaccin niet werkt. Of mensen bij wie een besmetting levensbedreigend kan uitpakken omdat ook de chronische aandoening verergerd of gecompliceerder wordt.

Risico’s zijn geen gevoelskwestie

De overheid trekt zich met het openen van de samenleving terug uit het beschermingsbeleid en legt veel meer verantwoording bij mensen zelf, aldus de belangenorganisatie. In de praktijk draagt dat er volgens Ieder(in) niet aan bij dat mensen de dringende adviezen met betrekking tot hygiene, afstand houden, isolatie na besmetting en het op bepaalde plekken dragen van een mondkapje opvolgen. Ook leeft er veel onbegrip en irritatie over het beeld dat de reele zorgen van mensen met een kwetsbare gezondheid vooral een ‘gevoelskwestie’ zouden zijn. Ieder(in) roept het kabinet op deze mensen serieus te nemen, de samenleving over de risico’s van anderen te informeren en solidariteit te tonen.

Acties minister

De organisatie vraagt de minister van Volksgezondheid om FFP2-mondmaskers gratis beschikbaar te stellen via apotheken, om  in gesprek te gaan met de onderwijssector en werkgeversorganisaties om online onderwijs en thuiswerken te behouden voor mensen met een kwetsbare gezondheid en hun partners en kinderen. Ook wil Ieder(in) weten of Kuipers bereid is mensen met een kwetsbare gezondheid onder de 60 jaar toegang te geven tot een tweede boosterprik en ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van coronavaccinaties voor mensen met een kwetsbare gezondheid jonger dan 60 wordt ingebed in het langetermijnbeleid.

Door: Nationale Zorggids