Zorgen over MS-patiënten die voor behandeling naar buitenland gaan

Een kleine groep patiënten met multiple sclerose (MS) heeft baat bij een stamceltherapie, maar die wordt in Nederland niet vergoed. Zij moeten daarvoor uitwijken naar Mexico, Zweden of Rusland (voor de oorlog). De beroepsvereniging van neurologen is overtuigd van de behandeling met stamceltherapie en maakt zich zorgen over patiënten die daarvoor naar het buitenland moeten reizen. Een behandeling daar kost tot wel 100.000 euro. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

 “Het ondermijnt het vertrouwen in de zorg als mensen er niet op kunnen vertrouwen dat wij ze de best beschikbare behandeling geven”, stellen de neurologen. Voorlopig blijft de Hematopoietische StamcelTransplantatie (HSCT) voor MS-patiënten bij wie medicijnen niet aanslaan, onvergoed. Zorgverzekeraars stellen dat nog niet wetenschappelijk bewezen is dat deze zorg effectief is. De kosten van de behandeling zouden hierin geen rol spelen.

Kansen behandeling

Arts en onderzoeker Ellen Kramer van het Isala Ziekenhuis in Zwolle zegt dat 30 procent van de patiënten met andere vormen van MS zich beter voelt na de behandeling en dat 30 procent stabiliseert. Toch is er ook 40 procent die er juist door achteruitgaat. Kramer snapt dat artsen die 50 procent als een groot risico zien, maar patiënten weten ook dat al ze niets doen, ze 100 procent kans hebben op achteruitgang. “De behandeling biedt 60 procent kans om de achteruitgang te stoppen.”

Definitief standpunt

De MS Verenging trok hier vorig jaar april al over aan de bel bij het ministerie van Volksgezondheid en Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut heeft inmiddels laten weten HSCT voor MS-patiënten opnieuw te beoordelen. Voor het einde van 2022 neemt het een definitief standpunt hierover in.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky