Zwemmers met een beperking zijn de dupe van sluiting Brabantse zwembaden

Gehandicaptenorganisatie Lunet is van plan haar drie specialistische zwembaden voor mensen met een enkelvoudige of meervoudige handicap te sluiten. Het is aan de politiek in onder andere Eindhoven dit een halt toe te roepen. Geld mag niet de overmacht hebben op de gezondheid van deze mensen, stelt Shiva de Winter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. Dat meldt ANP Expert Support.

"Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, is het dat bewegen een primaire levensbehoefte is", aldus De Winter. Juist nu alles weer begint te draaien op het niveau van voor de crisis lijkt geld roet in het eten te gooien voor ruim 550 gebruikers van de zwembaden De Donksbergen in Duizel en de Eckartdal en De Vuurtoren in Eindhoven. De baden staan op de nominatie om gesloten te worden.

Warm therapeutisch zwemmen

De doelgroep die voornamelijk gebruikt maakt van deze baden zijn mensen met een enkele of meervoudige beperking die afhankelijk zijn van warm therapeutisch zwemmen.

"De gebruikers zitten met hun handen in het haar. Alternatieven worden wel geboden, maar deze zwembaden beschikken niet over warm water en middelen om gehandicapten in en uit het water te tillen of rijden", aldus De Winter. 

Gebaat bij bewegen in water

"Begrijpelijk is dat een Raad van Bestuur voornamelijk kijkt naar de cijfers, maar het wordt hoog tijd dat de politiek in onder andere Eindhoven hier een stokje voor steekt. Laat duidelijk zijn dat deze doelgroep er primair bij gebaat is om regelmatig te kunnen bewegen in water. Dit kan en mag niet van ze afgenomen worden."

Door: Nationale Zorggids