'Maak technologie in langdurige gehandicaptenzorg vanzelfsprekend'

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. In haar oratie op vrijdag 1 juli gaat prof. dr. Brigitte Boon in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. Dit meldt Tilburg University. 

Brigitte Boon onderzoekt de inzet van technologische oplossingen in de langdurige gehandicaptenzorg, variërend van een sociale robot tot ‘smart home’ technologie, apps en draagbare technologie met sensoren. De leerstoel omvat onderzoek naar de toegevoegde waarde, naar kosteneffectiviteit, naar factoren die implementatie bevorderen of belemmeren en naar het gebruik van data en datagerichte oplossingen, gericht op het optimaliseren van de zorg en kwaliteit van leven van cliënten.

Zelfredzaamheid en participatie

Boon: “Technologie kan voor mensen met beperkingen grote waarde hebben. Technologische oplossingen kunnen ervoor zorgen dat iemand meer zelfredzaam wordt, meer kan participeren in de maatschappij en/of een hogere kwaliteit van leven ervaart. Technologie is extra relevant in het licht van de groeiende personeelstekorten in de zorg. De zorg moet anders, anders redden we het niet. De inzet van technologie is één van de factoren die daarin een belangrijke rol spelen. Het doel van mijn leerstoel is dat het gebruik van technologie vanzelfsprekend wordt in de zorg en in de ondersteuning van mensen met beperkingen.”

Door: Nationale Zorggids