Normal_virologen_pleiten_voor_steekproeven_om_zicht_te_houden_op_coronavirus

De Tweede Kamer bespreekt op 28 september de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. In een brief aan de Kamer pleit Ieder(in) voor een preventieve aanpak van het virus, en vraagt aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid vanwege een beperking of chronische ziekte. Dit meldt Ieder(in).

Het mag voor velen dan lijken alsof corona weg is geweest, maar er lagen deze zomer meer mensen langer in het ziekenhuis vanwege het virus dan in voorgaande zomers. Dan zijn er nog de vele mensen die Long Covid hebben opgelopen en kampen met de grote impact daarvan op hun gezondheid en leven. Ieder(in) vraagt aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid vanwege een beperking of chronische ziekte. "Voor deze mensen is in onze ogen te weinig aandacht, ondanks de goede bedoelingen. Het kabinet doet te weinig voorstellen om het aantal besmettingen in een vroeg stadium te beperken."

Beperk vroegtijdig verspreiding virus

Het kabinet wil met zijn corona-aanpak voorkomen dat ziekenhuizen te maken krijgen met een te grote toestroom van Covid-patiënten en dat sectoren gesloten moeten worden. Het lijkt erop dat het kabinet en sectoren pas maatregelen willen nemen wanneer het aantal besmettingen zo hoog is dat één van beide doelen in het geding komt. Ieder(in) bepleit een aanpak waarbij de doelen van het kabinet bereikt zullen worden, en medische, sociale en economische schade voorkomen kan worden. "Wat ons betreft komt de focus te liggen op het vroegtijdig beperken van de verspreiding van het virus."

Mondneusmaskers en testen

In de aanpak die Ieder(in) voorstaat, wordt de verspreiding van het virus vroegtijdig beperkt en veel narigheid voorkomen. Om te beginnen worden minder mensen ziek en krijgen minder mensen Long Covid. Bovendien nemen de risico’s van deelname aan de samenleving voor mensen met een kwetsbare gezondheid af. Als klap op de vuurpijl valt minder personeel uit en kunnen vervelendere en zeer ingrijpende maatregelen zoals een lockdown of sluitingen van sectoren voorkomen worden, aldus de belangenbehartiger voor mensen met een beperking.

Ieder(in) ziet veel in de preventieve inzet van mondneusmaskers en grootschalig testen. Dit is in het buitenland zeer effectief gebleken. In Duitsland is dit dan ook de basis voor de aanpak in de herfst- en wintermaanden. Het Nederlandse kabinet lijkt echter pas een rol te zien voor mondneusmaskers in verder gevorderde scenario’s met grotere aantallen besmettingen.

Vergroot vaccinatiebereidheid

Veel Nederlanders lijken zich niet te realiseren dat bescherming door eerdere vaccinaties inmiddels is afgenomen. Als minder mensen (opnieuw) gevaccineerd worden, zal het virus zich makkelijker verspreiden. Als gevolg hiervan zal deelname aan de samenleving meer risico’s met zich meebrengen voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Het kabinet moet er alles aan doen om het belang van vaccineren onder de aandacht te brengen en de vaccinatiebereidheid te vergroten, vindt Ieder(in). 

Ieder(in) is van mening dat de aanpak komend najaar begrijpelijk en effectief moet zijn. "Wij vrezen dat de verschillen in maatregelen tussen sectoren straks voor veel mensen niet te begrijpen zijn. Dat geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Dit zou afbreuk doen aan de effectiviteit van de maatregelen."

Door: Nationale Zorggids