Steeds meer kinderen op jongere leeftijd bijziend

Kinderen worden steeds vaker bijziend en ook nog eens op jongere leeftijd. Dat stellen kinderoogartsen vast. Een bril en oogdruppels kunnen oplossingen bieden. Er is wel een groot risico dat bijziende personen op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind kunnen worden. Kinderoogartsen roepen dan ook op om kinderen gemiddeld twee uur per dag buiten te laten spelen. Buitenlicht remt namelijk de groei af. Dat meldt vrt.be. 

De reden waarom de bijziendheid op jongere leeftijd toeneemt, wordt in verband gebracht met onze veranderende leefstijl. “Bijziendheid is altijd een interactie tussen verschillende factoren. Uiteraard erfelijkheid, maar we zien meer kinderen die bijziend zijn, dus er spelen ook andere factoren. Het is vooral te wijten aan de levenswijze van de kinderen. Ze zijn minder buiten en hebben dus een verminderde blootstelling aan daglicht en ze turen vaker en langer op schermen”, aldus Patricia Delbeke, voorzitter van de Belgische Vereniging van kinderoogartsen.

Lichtintensiteit buiten

“Wij raden aan om kinderen op jonge leeftijd twee uur per dag buiten te laten zijn. De lichtintensiteit is buiten een stuk groter dan binnen en dat maakt dat het oog minder groeit, dat heeft een groeiremmend effect.”

De 20-20-2-regel

Naast buitenlicht is het ook belangrijk om te vermijden om langdurig naar het beeldscherm te turen. Er is ook een duidelijke regel, de 20-20-2 regel. “Na 20 minuten lezen of naar een scherm kijken is het raadzaam om 20 seconden je ogen ontspannen door in de verte te kijken.”

Door: Nationale Zorggids