Visio nu Topcare-expertisecentrum voor neurovisuele revalidatie en automobiliteit

Visio mag zich officieel Topcare-expertisecentrum noemen voor neurovisuele revalidatie en automobiliteit. Topcare is een kwaliteitsmerk voor revalidatiecentra en verpleeghuizen die uitblinken in specialistische zorg en behandeling. Het predicaat is vrijdag 7 oktober op feestelijke wijze uitgereikt door Topcare-directeur David Engelhard. Dat meldt Visio. 

“Het predicaat Topcare helpt ons excellente zorg te leveren”, zegt bestuurder Annelies Versteegden van Koninklijke Visio. Visio heeft twee specialismen voorgedragen voor het Topcare-predicaat. “Dit zijn programma’s waar onze expertise op een hoog niveau is en waarbij veel professionals betrokken zijn” vertelt Joost Heutink, strategisch adviseur en bijzonder hoogleraar niet-aangeboren hersenletsel. Maar wat belangrijker is: Visio streeft naar “bewustwording” over neurovisuele revalidatie en automobiliteit, aldus Versteegden. Het Topcare-predicaat kan helpen deze onderwerpen onder de aandacht te brengen bij zorgprofessionals en een breder publiek. Het uiteindelijke doel is dat meer mensen goede ondersteuning krijgen, en die hoeft lang niet altijd van Visio te komen. Versteegden: “Soms zal een revalidatietraject bij ons nodig zijn, maar wij kunnen ook andere organisaties adviseren of begeleiden om die aanvullende hulp te verlenen.”

Visitatie

Het doel van Topcare, vertelt directeur David Engelhard, “is uiteindelijk dat de zorg en behandeling zo goed mogelijk zijn”. Een Topcare-centrum moet daarom specialistische zorg bieden, investeren in onderzoek, een lerende organisatie zijn – mét betrokkenheid van cliënten – en de eigen expertise delen. In een visitatie toetst Topcare niet wat er op papier staat, maar hoe dat uitpakt in de praktijk.” Visio is onder de Topcare-deelnemers een “nieuwe eend in de bijt”, aldus Engelhard. Het is de enige landelijk opererende deelnemer en doet veel aan onderzoek. Wat hem verder is opgevallen aan Visio? “Hun ambitie om te blijven leren vind ik ontzettend leuk.”

Kennis ontwikkelen

Visio heeft het ontwikkelen van nieuwe kennis hoog in het vaandel. Heutink: “Het was heel wat werk om op te schrijven wie er allemaal bezig is met onderzoek en met welke universiteiten en hogescholen we samenwerken. Meedoen aan onderzoek is voor ons zó gewoon, dat medewerkers het zich niet eens altijd realiseren. Topcare stimuleert verbetering van de zorg door scholingen voor deelnemers. Heutink verheugt zich op de uitwisseling met andere expertisecentra. “Het implementeren van nieuwe kennis is ingewikkeld. Het is fijn om te kijken hoe andere organisaties dit doen en te bespreken hoe je de zorg steeds kunt blijven aanscherpen.”

Geen eindpunt

“Het predicaat zegt iets over de kwaliteit die je levert, maar vooral ook over de ambitie het nog beter te doen”, zegt Heutink. “Het predicaat is dus zeker geen eindpunt. Dat gezegd hebbende: ik vind het heel gaaf dat we het predicaat hebben behaald. Er is heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Geen reden om achterover te leunen, wel om trots te zijn.”

Door: Nationale Zorggids