Eisen digitale toegankelijkheid standaard in aanbestedingen overheid

De eisen voor digitale toegankelijkheid moeten worden opgenomen in aanbestedingen. En de regering moet zich inspannen zodat alle niet-toegankelijke websites en apps zo spoedig mogelijk aan de eisen voldoen. Dit zijn enkele van de uitkomsten van twee debatten in oktober in de Tweede Kamer, waarvoor het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie en Ieder(in) een inbreng hebben gedaan. Een motie hierover van de VVD werd door staatssecretaris Van Huffelen overgenomen. Dat meldt Ieder(in).

De staatssecretaris komt vóór het einde van het jaar met een Kamerbrief waarin staat hoe de toegankelijkheidseisen kunnen worden opgenomen in de inkoopvoorwaarden. Daar is het nog wachten op, maar het GebruikersNetwerk is blij dat dit nu eindelijk op de politieke en bestuurlijke agenda staat. Het tweede deel van de motie is bedoeld om de druk op te voeren richting overheden die hun digitale toegankelijkheid niet op orde hebben. Dat moet gebeuren via het nog te regelen toezicht. Ook hier is het afwachten hoe dat eruit gaan zien.

Stevig en dwingend

Het GebruikersNetwerk Digitale Inclusie vindt al geruime tijd dat een versnelling van de digitale toegankelijkheid óók moet gebeuren via de leveranciers: zij moeten worden verplicht om toegankelijke websites en apps te bouwen. Door toegankelijkheid op te nemen in de inkoopvoorwaarden, wordt hierin een stap gezet. Daarnaast wijst het netwerk al lange tijd op het belang van een stevig en dwingend toezicht.

Eerdere moties in uitvoering

Eerder werden – mede door de inbreng van het GebruikersNetwerk – moties aangenomen over het maken van een Stappenplan Versnelling Digitale toegankelijkheid (2021) en het toegankelijk maken van de meeste belangrijk overheidsapps (juni 2022). De uitvoering van deze moties zit in de startfase.

Door: Nationale Zorggids