Normal_pexels-elevate-3009799__1_

1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid is niet alleen goed voor mensen met een beperking. In de Week van de Toegankelijkheid 2023 willen we laten zien dat toegankelijkheid voor veel meer mensen voordelen heeft: toegankelijkheid loont. Dit meldt Iederin.

Een toegankelijk festival trekt meer bezoekers. Een toegankelijke winkel heeft een grotere klantenkring. Een toegankelijk hotel kan meer gasten verwelkomen. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen. In een toegankelijke school groeien kinderen met en zonder beperking met elkaar op. En er zijn nog veel meer voorbeelden te geven waarom toegankelijkheid loont. In 2023 willen we verschillende groepen in onze samenleving attenderen op deze wat minder vaak benoemde positieve kant van toegankelijkheid.

Grote groep mensen

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen een beperking of chronische ziekte. De bevolking vergrijst, waardoor het aantal ouderen met een beperking sterk toeneemt. Zeker 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En volgens de overheid telt Nederland ook nog eens 2,5 miljoen mensen die beperkt digitaalvaardig zijn. Ook tellen mensen die tijdeling beperkt zijn door een gebroken arm of been na een val.

Bedrijven en ondernemers

Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft een beperking. Door producten en diensten toegangelijk te maken heeft een bedrijf minstens 15 procent meer klantenbereik. Daarnaast bespaar je met inclusief ontwerpen en bouwen kosten, doordat je achteraf geen aanpassingen meer hoeft te doen om producten en diensten alsnog toegankelijk te maken. En met een toegankelijke, begrijpelijke en gebruiksvriendelijke app of website hoeven mensen minder vaak een beroep te doen op je klantenservice of helpdesk.

Werkgevers

Het loont wanneer je producten en diensten inkoopt die direct toegankelijk en gebruiksklaar zijn voor al je werknemers. In Nederland is het vinden van goed personeel lastig. Veel mensen met een beperking zijn op zoek naar een baan, zij kunnen en willen graag werken. Wanneer je als werkgever investeert in een toegankelijk kantoorgebouw, een toegankelijke werkplek en toegankelijke apparatuur en software, dan kun je makkelijker mensen met een beperking aannemen.

Aanbieders van kunst en cultuur

Het loont wanneer je culturele aanbod toegankelijk is. Ook mensen met een beperking willen graag samen met vrienden, familie of collega’s kunst en cultuur beleven. Een toegankelijk museum, bioscoop, festival of theater maakt het mogelijk dat veel meer mensen kunnen genieten van je culturele aanbod.

Doe je dit jaar ook (weer) mee?

We hopen dat ook dit jaar weer veel landelijke en lokale organisaties mee gaan doen aan de Week van de Toegankelijkheid. Dat kan door zelf een activiteit te organiseren waarmee je bij bijvoorbeeld politici, bij jouw gemeente of bij ondernemingen bij jou in de buurt aandacht vraagt voor toegankelijkheid. Je bent helemaal vrij in wat je organiseert. Je kunt ervoor kiezen om iets te doen rond het thema sociale toegankelijkheid, maar dat hoeft niet.
 
De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in) en vindt ieder jaar plaats in de eerste week van oktober. De Week van Toegankelijkheid 2023 is van 2 t/m 7 oktober.
 
Door: Nationale Zorggids