Week 21: sm-relatie, pandemiewet en autistisch gedrag afleren

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de eigen bijdrage Wmo, pandemiewet, sm-relatie en afleren van autistisch gedrag in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: eigen bijdrage Wmo vanaf 1 januari 2026 inkomensafhankelijk

Om de houdbaarheid van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) te verbeteren, heeft het kabinet besloten om voor alle Wmo-voorzieningen waar nu het abonnementstarief voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in te voeren. Op dit moment betaalt elke cliënt die van een of meer van deze voorzieningen gebruik maakt, 19 euro per maand (het abonnementstarief), ongeacht het inkomen.

Dinsdag: pandemiewet van minister Kuipers aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de pandemiewet van zorgminister Ernst Kuipers. Dit betekent dat het kabinet weer een juridische grondslag heeft om bij een (dreigende) pandemie, zoals corona, bijvoorbeeld een mondkapjesplicht in te voeren. Welke noodmaatregelen kun je bij inwerkingtreding nog meer verwachten?

Woensdag: vier jaar cel voor moeder en partner die kind betrokken in sm-relatie

Een stel dat de minderjarige dochter van de vrouw betrok bij hun sadomasochistische relatie, is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. De straf valt lager uit dan de geëiste 4,5 jaar cel voor de vrouw en vijf jaar cel voor de man. De rechter vindt deze straf voldoende recht doen aan wat er is gebeurd.

Donderdag: petitie voor verbod op afleren ‘autistisch gedrag’ bij kinderen met autisme

Een petitie om een verbod te leggen op een behandeling voor ‘autistisch gedrag’ bij kinderen, is online 2400 keer ondertekend. Volgens belangenorganisatie Leerling Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) zijn er vorig jaar 450 klachten binnengekomen.

Vrijdag: Nederlanders bereiden zich nauwelijks voor op de toekomst

Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

Door: Nationale Zorggids