TreinTrainPakket: Mensen met LVB maken samen met NS een ervaringsreis

De NS heeft begin dit jaar een pakket ontwikkeld dat hulp biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die treinreizen spannend vinden: het TreinTrainPakket. Een onderdeel van dit pakket is een ervaringsreis. Onlangs gingen mensen met een verstandelijke beperking van Sterkplaats Goes en zorginstelling Zuidwester samen met de NS zo’n reis maken. Dit meldt NS. 

Voor mensen met een LVB kan het spannend zijn om de trein te pakken. Ook weten ze soms wellicht niet waar ze een kaartje kunnen kopen, hoe ze erachter komen op welk perron hun trein vertrekt en waar ze terechtkunnen voor hulp. Het TreinTrainPakket ondersteunt deze mensen hierbij en helpt ze zelftrouwen krijgen zodat ze een treinreis durven te maken.

Op station Goes vond onlangs een ervaringsreis plaats, waar mensen met een licht verstandelijke beperking een rondleiding kregen, samen een stukje gingen reizen met de rein en vragen konden stellen over alles rondom treinen.

TreinTrainPakket

NS ontwikkelde het TreinTrainPakket speciaal voor én met mensen met een LVB. Samen met Steffie is er een online uitleg- en oefenmodule gemaakt over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Steffie maakt ook een meeneemboekje ‘Op reis met de trein’, waarin veel beeld en weinig tekst staat. Een virtual reality-game van Changefied helpt mensen met een LVB oefenen met reizen met het openbaar vervoer. En natuurlijk is ook de ervaringsreis onderdeel van het TreinTrainPakket.

Mensen die bij een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking werken of op het voortgezet speciaal onderwijs, kunnen bij interesse in het pakket contact opnemen via programma.toegankelijkheid@ns.nl.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: NS