Niet genoeg woon- en logeerplekken voor kinderen met ernstige beperkingen

Brabant heeft niet genoeg woon- en logeerplekken voor kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. De combinatie van personeelstekorten en de benodigde specialistische zorg voor deze kinderen maakt dat er vaak geen plek meer is. Bijna 50 procent van de kinderen met zo’n beperking kan hier niet terecht, terwijl ruim 70 procent van de ouders hier wel behoefte aan heeft. Dit meldt Omroep Brabant.

Zo zit Ster Zorg in Breda vaak vol, waardoor ouders regelmatig ‘nee’ te horen krijgen. Eigenaresse Eline Roovers ziet hierdoor teleurgestelde ouders. “Ze hebben vaak geen tijd meer voor hun eigen sociale leven. Ik zie veel verdriet bij ouders en ik zie dat ze oververmoeid raken.” Helaas kan Roovers niet zomaar meer kinderen opvangen, gezien de specialistische zorg die geleverd wordt. Het is belangrijk dat zorgverleners hun cliënten goed leren kennen, zodat ze weten wat ze nodig hebben. Ook bij Ster Zorg spelen personeelstekorten een rol. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die ’s nachts of in het weekend aan de slag willen.

Onderzoek naar tekorten

Het kenniscentrum voor kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB) gaat onderzoeken waar de tekorten aan woon- en logeerplekken spelen en hoopt inzichtelijk te kunnen maken waar ouders nog wél terechtkunnen. Ook zoekt het kenniscentrum contact met zorgkantoren, zodat zij ook kunnen helpen met het oplossen van het probleem. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky