Zorg bij zorgboerderij Zonnehoeve gestopt na acuut risico voor cliënten

Zorgboerderij Zonnehoeve is gestopt het verlenen van zorg. Dit droeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de zorgboerderij op 5 maart op via een bevel. Er waren te  grote risico’s voor de cliënten met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek, omdat er geen professionele begeleiding meer beschikbaar was voor beschermd wonen. Dit meldt IGJ. 

Afgelopen november kreeg de Zonnehoeve een aanwijzing opgelegd en moest de instelling binnen vier maanden voldoen aan de normen voor goede zorg. Er was een tijdelijk team aangesteld om de zorg te verlenen, maar die heeft op 4 maart laten weten ermee te stoppen. Bij een inspectiebezoek op 5 maart besloot de IGJ dat de zorgverlening door de zorgboerderij per direct moest stoppen en dat alle cliënten moesten worden overgedragen naar een andere zorgaanbieder.

Acuut risico

Nadat was besloten dat de zorgboerderij moest stoppen met de zorgverlening vanwege een acuut risico voor de cliënten die 24 uur per dag zorg nodig hebben, heeft het zorgkantoor een dag later een andere zorgaanbieder aangesteld die tijdelijk zorg verleende aan de cliënten die toen nog op het terrein van de Zonnehoeve verbleven. Inmiddels wonen alle cliënten elders.

De zorgboerderij verleent geen zorg meer volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) en is ook niet van plan om hier opnieuw mee te beginnen. Daarom beëindigt de inspectie de aanwijzing.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky