Alleen taakstraf voor man die stiefzoon met beperking misbruikte

Een voorwaardelijk gevangenisstraf van bijna een jaar en een taakstraf van 240 uur. Dat is het vonnis voor de 63-jarige Hardenberger die zijn meerderjarige stiefzoon met een verstandelijke beperking 6 jaar lang seksueel misbruikte. Hij hoeft van de rechtbank niet de cel in vanwege de zorg voor zijn vrouw. Zij is door een beroerte hulpbehoevend. Dit meldt de Gelderlander.

Naast de voorwaardelijke celstraf en taakstraf, moet de man zich ook melden bij de reclassering, mag hij geen contact meer zoeken met zijn stiefzoon en is hij hem een schadevergoeding van 8.000 euro verschuldigd. De gevangenisstraf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Deze wilde de man toch zeker een jaar fysiek de cel in hebben, maar daar ging de rechter vanwege de zorg voor zijn vrouw niet in mee.

Verstrekkende gevolgen

“De nadelige gevolgen van een eventuele gevangenisstraf kunnen niet alleen voor de verdachte verstrekkend zijn, maar ook voor zijn vrouw en dochter”, aldus de rechters. Overigens heeft de man wel bekend seksuele handeling te hebben verricht bij zijn stiefzoon, maar zou de jongen zelf het initiatief hebben genomen en is er nooit sprake geweest van dwang. De Hardenberger stelt dat het beter was dat hij  thuis aan zijn trekken kwam. Zo zou hij zich niet “aan anderen vergrijpen”. Het slachtoffer heeft een IQ van 53 en een ontwikkelingsniveau van een 9-jarige.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky