Gebedsgenezer Tom de Wal komt naar Maastricht; minister waarschuwt

Gebedsgenezer Tom de Wal die zegt mensen te kunnen genezen van lichamelijke en psychische ziekten, zoals autisme, kanker of doofheid, komt naar het MECC-congrescentrum in Maastricht. Hij zal daar tussen 24 en 26 mei drie grote genezingsdiensten houden. Demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg kan niet ingrijpen, maar waarschuwt wel. Zij roept mensen op om valse gezondheidsclaims van Van de Wal te melden als zij hier slachtoffer van zijn geworden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan ingrijpen als zij hier meldingen over binnenkrijgt. Dit melden de Volkskrant en L1Nieuws.

Patiënten hebben volgens Dijkstra het recht om te geloven wat ze willen, zo ook in gebedsgenezing. “Dat kan ik niet verbieden”, zegt ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Maar net als Kamerlid Judith Tielen vindt de minister dat mensen voor de gek gehouden worden. Ze roep bezoekers van de diensten op een melding te maken als ze zien dat De Wal gezondheidsclaims maakt die niet kloppen. Pas dan kan de IGJ ingrijpen. Volgens de wet kan de inspectie optreden als de werkwijze van alternatieve zorgverleners gezondheidsschade oplevert of als ze ervoor zorgen dat de reguliere zorg wordt vermeden.

Donaties

De genezingsdiensten zijn gratis te bezoeken, maar publiek wordt wel om donaties gevraagd. Dit opgebrachte geld gaat direct naar de organisatie van De Wal, Frontrunners Ministries, zodat het haar geloofsovertuiging kan blijven verkondigen. Frontrunners krijgt ieder jaar miljoenen euro’s aan giften binnen.

Lees ook: ‘Zorgboerderij nam kinderen in het geniep mee naar genezingsdiensten kerk’

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky