Rouwclown bij zorginstelling Radar helpt cliënten met beperking rouwen

Zorginstelling Radar in Zuid-Limburg maakt al jaren gebruik van rouwclowns voor mensen met een verstandelijke beperking die iemand hebben verloren. Een rouwclown legt bepaalde zaken op een begrijpelijke manier uit aan cliënten en biedt ondersteuning in het rouwproces. Rouwclowns zijn geen druktemakers, maar juist heel rustig en vaak zonder of met minimaal kostuum. Ze gaan samen met een cliënt naar het kerkhof of crematorium, als deze dat wil. Dit meldt 1LNieuws.

De rouwclown die er vanaf het begin bij was bij Radar, was Gerrie Sibels. Zij gaat bijna met pensioen. Inmiddels is er een opvolger gevonden die net als Sibels voor een rustige aanpak gaat. Inge Brauers heeft een rood stipje op haar neus en een klein hoedje met een bloem op haar hoofd, meer niet. Ze werkte hiervoor met kinderen met een beperking en was daar contactclown voor kinderen die moeite hebben met communiceren. De overstap naar rouwclown is voor haar dus ook niet al te groot, maar heeft zich goed kunnen inwerken met behulp van Sibels.

Tuin- en raamclown

Tijdens de coronapandemie waren Sibels en Brauers beiden tuin- en raamclown, waarbij ze cliënten met een beperking vanuit de tuin of via het raam probeerden op te peppen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky