Paralympiërs die bijvoorbeeld bij revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht of Adelante in Hoensbroek hebben gerevalideerd, hebben daar hun liefde voor sport (her)ontdekt. Revalidatietrajecten besteden veel aandacht aan sport, waardoor onder meer Julia van der Sprong, Ylonne Post en Mitch Valize hun talent voor rolstoelbasketbal en handbiken ontdekten. Dit meldt NOS.
Sommige paralympiërs kregen pas later hun leven te maken met een beperking, terwijl anderen een aangeboren beperking hebben. Handbiker Mitch Valize is geboren met een beperking en heeft al sinds hij kind was een beenprothese. Nadat hij in 2015 een deel van zijn linkerbeen moest laten amputeren voor een betere prothese, moest hij op zoek naar een sport waar hij gebruik kon maken van zijn sterke bovenlijf.
Onbeperkte sportmogelijkheden
“Het handbiken was al onderdeel van het revalidatietraject en diende ervoor om conditioneel fit te blijven. Maar ik bleek daar ook nog eens goed in te zijn. Ik had eindelijk iets gevonden waar ik in uitblonk”, aldus Valize, die het belangrijke werk van revalidatiecentra benadrukt. Er worden vaak paralympische ontdekkingen gedaan in deze centra. Maar tegelijkertijd hebben patiënten hier ook veel baat bij in hun persoonlijk leven: het geeft meer zelfvertrouwen en verbetert de kwaliteit van het normale leven. Er zijn ook geen beperkingen als het gaat om sport in revalidatiecentrum De Hoogstraat, zegt sporttherapeut Marie-José Hunink. Samen met revalidanten wordt altijd gezocht naar de best passende sport. “Bijna niks is onmogelijk.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky