Fitnessprogramma

UTRECHT - Patiënten met schizofrenie hebben baat bij een fitnessprogramma. Niet alleen hun lichamelijke fitheid verbetert na een half jaar bewegingstherapie, maar ook de psychotische en depressieve symptomen nemen af. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psychomotorisch therapeut Thomas Scheewe van het UMC Utrecht.

Ruim zestig schizofreniepatiënten kregen een fitnessprogramma aangeboden. Dit bestond uit één tot twee uur beweging per week, in de vorm van rustige kracht- en cardiotraining zoals fietsen en lopen. De fysieke en mentale gesteldheid van de patiënten werden voor- en achteraf getoetst door middel van onder andere een inspanningstest en MRI-scans.

Ongeveer eenderde van de patiënten lukte het niet om het programma te volgen. De patiënten die echter wel meededen, hadden minder last van symptomen en minder zorg nodig. Volgens Scheewe lijkt het er op dat patiënten baat hebben bij bewegen. “Alleen is het een groep die daarvoor moeilijk te motiveren is. Deze patiënten hiervoor motiveren is de uitdaging”, aldus de onderzoeker.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten