Dag van de muziektherapie

UTRECHT - Vandaag is de derde maandag van januari, dat bekend is geworden als ‘Blue Monday’. Het wordt de meest deprimerende dag van het jaar genoemd en hoewel het geen bewezen feit is, appelleert het wel aan een gevoel dat iedereen kent. Om de stemming er in te houden, worden er vandaag door het land vele activiteiten georganiseerd.

De dagen zijn kort en donker, de zomervakantie is nog niet in zicht en voor veel mensen blijken de goede voornemens inmiddels mislukt, wat de winterdepressie kan verergeren. Dit ‘Blue Monday-gevoel’ kan onder andere worden bestreden met behulp van muziek.

De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT) heeft daarom deze dag uitgeroepen tot de ‘Dag van de muziektherapie’. Een dergelijke therapie helpt onder andere kinderen met gedragsproblemen of autisme, volwassenen met depressie, pijn of angst en ouderen met de ziekte van Alzheimer.

Ook worden er op verschillende plekken in het land activiteiten georganiseerd. Zo komen er bijvoorbeeld luisterpalen bij NS-stations. Daarnaast vinden op verrassende plekken bijzondere optredens plaats. Tevens houden muziektherapeuten open huis en vertellen cliënten over hun ervaringen met muziektherapie. Dit alles om de bewustwording van de positieve werking van muziek te vergroten.

In Nederland zijn er zo’n 700 gecertificeerde muziektherapeuten werkzaam, waarvan er ongeveer 400 zijn aangesloten bij de NVvMT.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten