Onderzoek naar therapeutische werking MDMA

GRONINGEN - Recent onderzoek wijst er op dat MDMA, het werkzame bestanddeel in de uitgaansdrug xtc, uitkomst kan bieden bij het behandelen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zo meldt GGZnieuws.nl.

Een nieuwe Israëlische studie onder 10 personen met een hardnekkige vorm van PTSS moet meer duidelijkheid geven over de effectiviteit van therapeutische sessies onder invloed van MDMA. De helft van de proefpersonen krijgt 125 milligram van het stofje toegediend, terwijl de andere helft als controlegroep fungeert en een placebo van 25 milligram krijgt. Hierbij wordt wel iets gevoeld, maar is de dosering niet voldoende om van een echt effect te kunnen spreken.

MDMA verhoogt de afgifte van serotonine in de hersenen, waardoor de stemming positief wordt beïnvloedt. Ook wordt er meer oxytocine, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale interactie, aangemaakt. Daarnaast wordt de werking van de amygdala, een deel van de hersenen dat actief is bij angst, verminderd. De combinatie van deze effecten zorgt voor een gevoel van euforie en van verbondenheid met anderen.

Omdat xtc op de internationale lijst van verboden middelen staat, is het onderzoek naar de therapeutische werkzaamheid van MDMA omstreden. Onderzoeksprojecten zijn daarom kleinschalig en het kan lang duren voordat er toestemming wordt gegeven voor dergelijke projecten. Resultaten uit eerdere studies op het gebied van de behandeling van PTSS met het middel zijn echter veelbelovend.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten