Zware depressie, niet-intensieve behandelingsmethoden, evenveel baat

UTRECHT - In Nederland heeft van de bevolking tot 65 jaar 18,7 procent ooit in hun leven met een depressieve stoornis te kampen gehad. Bij vrouwen is dit aandeel 24,3 procent en bij mannen 13,1 procent. Onderzoekers concluderen dat mensen met een ernstige depressie evenveel baat hebben bij zelfhulpboeken en interactieve websites als mensen met een milde depressie. Dat meldt GGZnieuws.nl.

Zij noemen dergelijke niet-intensieve behandelingsmethoden dan ook een goede eerste stap in het behandelen van beide soorten depressie, mits de voortgang van de behandeling goed bijgehouden wordt. In het onderzoek dat in het British Medical Journal is gepubliceerd, analyseerde een internationaal onderzoeksteam verschillende onderzoeken naar behandeling van depressie. Hierbij werden ongeveer 2500 mensen bestudeerd.

De proefpersonen leden aan zware of mildere depressies en volgden allen een niet-intensieve behandeling. Soms leerden zij onder beperkte assistentie van een zorgverlener omgaan met hun symptomen. Deelnemers aan zelfhulpgroepen werden niet toegelaten tot het onderzoek.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal