Misbruik, vrouw

AMSTERDAM (Novum) - De commissie-Deetman heeft te weinig tijd uitgetrokken voor het onderzoek naar vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat stellen Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) en de stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) maandag in Trouw. Beide belangenorganisaties denken dat nog lang niet alle slachtoffers zich gemeld hebben.

"Het tijdsbestek waarbinnen misbruikte vrouwen zich konden melden, was veel te kort. De commissie heeft dus lang niet alle slachtoffers kunnen meenemen in het onderzoek", zegt Maud Kips van VPKK in de krant op basis van de meldingen die nog steeds binnenkomen bij het platform. Kips zegt daarom geen hooggespannen verwachtingen van het rapport van Deetman te hebben.

Ook KLOKK denkt niet dat er opzienbare feiten naar voren zullen komen. "We vermoeden dat hooguit tweehonderd vrouwen zich hebben gemeld", stelt Guido Klabbers van de stichting. "Wel hoop ik dat dankzij het onderzoek hotspots in kaart gebracht kunnen worden, zodat we erachter kunnen komen in welke congregaties het misbruik vooral voorkwam."

De commissie-Deetman presenteert maandagmiddag het onderzoek naar misbruikte vrouwen.