Logo Week van de Psychiatrie

UTRECHT - Volgende week wordt de 39ste Week van de Psychiatrie georganiseerd om aandacht te vragen voor mensen met psychische en psychiatrische problemen. Dit keer staat ‘beeldvorming’ en ‘stigmatisering’ centraal. Rondom deze thema’s worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd door cliëntenorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de verslavingszorg en de maatschappelijke opvang.

Volgende week maandag vindt de aftrap plaats met de Breingeindag in The Colour Kitchen in Utrecht. De bijeenkomst wordt 's ochtends geopend door dagvoorzitter Eleonoor Willemsen, lid van de werkgroep Week van de Psychiatrie.

Ggz-dichter Jan Folkert zal vervolgens twee aan het thema gerelateerde gedichten voordragen,  waarna hoogleraar wetenschapstheorie Trudy Dehue van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing geeft met als titel 'stigma is een enorm misbruikt en vervelend woord'. De ochtend wordt afgesloten met een interactieve (plenaire) discussie met verschillende deskundigen in het veld.

Tijdens het middagprogramma geven zowel ervaringsdeskundigen als zorgprofessionals acte de présence. Zo laten cliënten uit de psychiatrie zien wat stigma en zelfstigma hen gedaan hebben en hoe die hun huidige leven nog steeds bepalen. Ten slotte geeft Boy Jonkergouw een solovoorstelling 'De Missionaris' over een narcistische Messias met een burnout.

De week wordt georganiseerd door de werkgroep Week van de Psychiatrie die bestaat uit vertegenwoordigers van de sponsor LOC Zeggenschap in zorg, de Depressie Alliantie, de Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak en het HEE-project.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz