GHB

DEN HAAG (Novum) - Het aantal ghb-gebruikers dat zich vorig jaar liet behandelen aan verslaving is vorig jaar met dertien procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat meldt televisieprogramma Eenvandaag maandag op basis van gegevens van de Stichting Informatievoorziening Zorg.

De stichting was maandagavond niet bereikbaar. Vorig jaar klopten 799 mensen aan bij een arts of afkickkliniek vanwege hun ghb-verslaving, zo zou blijken uit de nieuwe cijfers. In 2011 waren dat er nog 707. Ruim 66 procent van de afgekickte verslaafden is binnen enkele maanden opnieuw verslaafd, zou voorts blijken uit onderzoek van het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (Nispa) en de Radboud universiteit Nijmegen dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Wetenschappelijk directeur van het Nispa Cor de Jong ligt het aantal verslaafden nog veel hoger. "We schatten dat ongeveer twintigduizend mensen ghb gebruiken in Nederland. Dat weten we niet echt zeker omdat de meeste mensen thuis gebruiken." Vooral in het zuidwesten van Brabant, Friesland, Groningen en delen van Twente zouden er veel ghb-gebruikers zijn.

Eerder maandag meldde de stichting VeiligheidNL op basis van cijfers over de periode van 2007 tot 2011 dat het aantal ghb-gebruikers dat zich moest laten behandelen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in 2011 gelijk is gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Tussen 2005 en 2011 liep het aantal ghb-gebruikers dat naar de spoedeisende hulp ging op van enkele honderden slachtoffers tot zo'n duizend. Die fikse stijging was echter in 2010 ook al zichtbaar en heeft zich in 2011 niet doorgezet.