Koninklijke Marechaussee

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal meldingen van mogelijke slachtoffers van mensenhandel is vorig jaar opnieuw toegenomen. In 2012 kwamen in totaal 1711 meldingen binnen, ruim vijfhonderd meer dan een jaar eerder. Dat staat in een vrijdag verschenen rapport van coördinatiecentrum Comensha. In 2010 meldden zich nog bijna duizend mensen.

De stijging is vooral te danken aan de inzet van de marechaussee. Van alle meldingen was een kwart afkomstig van de marechaussee. Het aantal meldingen van vrouwen dat mogelijk slachtoffer is geworden van uitbuiting in de prostitutie steeg met 64 procent fors. In dit kader kreeg Comensha 1177 meldingen, tegen 716 in 2011.

Comensha regelde vorig jaar voor 274 slachtoffers opvang. In totaal werden 447 mensen opgevangen. Het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel (ACM) en Fier Fryslân kregen de meeste slachtoffers binnen, respectievelijk 147 en 144. Van alle meldingen ging het in een kwart van de gevallen om slachtoffers met een Nederlandse nationaliteit.

Volgens voorzitter Martin Sitalsing is dit nog maar 'het topje van de ijsberg'. "We hebben met elkaar nog een weg te gaan. Een uitbreiding van de meldplicht vinden wij dan ook noodzakelijk", zegt hij in een verklaring.