Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

Een op de tien patiënten die met een zware vergiftiging op de intensive care worden opgenomen overlijdt binnen twee jaar, blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het AMC in Amsterdam. Vooral bij patiënten die een overdosis harddrugs hebben genomen is het risico op overlijden na ontslag aanzienlijk. Bij deze groep ligt de sterftekans na ziekenhuisopname zelfs op ruim twaalf procent. Dat meldt UMC Utrecht.

Op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen worden alleen patiënten opgenomen die een zware vergiftiging hebben opgelopen. Het gaat dan om mensen die een overdosis harddrugs hebben genomen, een zware alcoholvergiftiging hebben of een poging tot zelfmoord deden met medicijnen. De meeste patiënten worden ter observatie opgenomen op de intensive care. Slechts 2,1 procent overlijdt in het ziekenhuis. Het risico op sterfte na ontslag is aanzienlijk groter, met 6,5 procent na één jaar en ruim negen procent twee jaar na ontslag.

Volgens arts-onderzoeker Dylan de Lange van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is een intensievere nazorg van risicogroepen van groot belang om de sterfte na ontslag terug te dringen. Vooral drugsverslaafden en mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen behoren tot de groep met terugkerend risicogedrag, zegt De Lange. Voor hen blijft intensieve (psychiatrische) nazorg noodzakelijk.

©Nationale Zorggids